Sunday, November 1, 2009

Ruang Privasi

Tatkala Lapangan Terbang Antarabangsa Kaherah mulai lesu menjamah raut-raut 'segar', kini, ia kembali menanti wajah-wajah yang meninggalkannya pada purnama lalu.

Tentunya, menyambut sahabat yang kepingin teringin menjejak ke Lembah Nil, sekadar memutar kenangan indah (& pahit) seputar kehidupan.

Namun di balik keterujaan menyambut sahabat-sahabat baru, saya masih menuungu kelibat bayang seseorang yang begitu istemewa, bukan pada saya sahaja, malah kepada sesiapa yang berkesempatan mendampinginya.

Abdul Muqsith Shaari


Tika kita mematri janji untuk bersua selepas tahun berikutnya, harapnya akan tertunai jua.


Setelah berkejaran saat menjadi minit, bertukar minit membentuk jam, menyusul hari kepada minggu, berkumpul minggu mencipta bulan, dan digenap bulan pada tahun, tiba detik yang didamba.


Meski,

telah sama-sama kita mecongak mimpi agar kelak nanti bertukar realiti, Tuhan dengan ketentuan Yang Maha Pasti telah menentukan kita akan punya haluan sendiri.Natijahnya,

Nyata, telah Tuhan amanahkan padamu pada suatu yang lebih baik.


Moga dikau mampu memikul amanah ini selayaknya, masakan tidak kerna Tuhan hanya membebani hamba-Nya sekadar mampunya sahaja.Masih terbayang sms terkahir sebelum saya berlepas ke sini, menjadi perkongsian terakhir antara kami berdua:


Pada kesempatan bertemu,

Kalam selalu melulu,

Gerak agak terburu,

Namun,

Tindakmu acap mengundang syahdu,

Bersamamu damai di kalbu,

Pabila tiba saat jauh darimu,

Mata mulai kelabu,

Hati makin celaru,

Jiwa haru-biru,

Fikir tak tentu,

Pergi meninggalkanmu.

! أنا أحبك فى الله

No comments: