Wednesday, October 26, 2011

Sembilan Belas Tahun DPM (MAQAZ) Shoubra: Suatu Refleksi“Dan berpegang teguhlah kamu sekalian kepada tali Allah (agama Islam) dan janganlah kamu bercerai-berai”  Ali Imran: 103

Sembilas belas tahun analoginya kepada umur manusia, berada pada dua persimpangan. Simpang pertama adalah usia yang mahu menginjak keluar dari umur keremajaan manakala simpang kedua mengajak masuk ke bumbung kepemudaan.

Sebagai refleksi kepada ulang tahun penubuhan DPM (MAQAZ) Shoubra pada 23 Oktober lepas 2011 yang ke 19, sebenarnya kita tiada salah mengibaratkan DPM (MAQAZ) Shoubra berada pada persimpangan yang sama.

Wadah kesatuan ini yang diasaskan sejak 1992 ini kini bakal memasuki era penting kematangannya. Pada usia ini bakal menuntut kebijakan yang lebih dari seorang remaja, ia perlu kelihatan bijaksana sebagai seorang pemuda.

Malah sebelum lagi ia bergelar pemuda jasa baktinya mampu mengatasi usia singkatnya. Kelihatan realisasi dari sepotong hadith Junjungan Mulia, Nabi Muhammad s.a.w “Sebaik-baik insan yang luas manfaatnya pada yang lain"  jelas dekat dengan personaliti persatuan ini. Segala usaha kebaikan pada bidang pendidikan, dakwah, kebajikan, pengurusan dan lainya dilazimi bermula hari tubuhnya hingga detik ini. Namun di balik kerja-usaha yang serba mulia ini, ia nyata dicemburui bukan dengan niat baik. ‘Remaja’ ini telah cuba dicabar darah panasnya berkali-kali, tubuh keutuhannya mahu diroboh,  mujur barannya disirami dengan baja taqwa dan sabar dan beruntung juga ia punya daya tahan yang kuat, ia terus mampu melangkah dengan tegap, semuanya dengan hidayah dan taufiq-Nya.  Maka melangkah ke usia kepemudaan apa keperluan jangka masa dekat dan panjang yang perlu dilengkapi padanya ?

Sebagai sebuah badan kepemudaan Islam,batang tubuh DPM (MAQAZ) Shoubra perlu kekuatan yang gagah yang mampu memenuhi kapasiti tugasan pemuda, lebih dari yang vaksin yang biasa, perlu cari yang luar biasa. Ditambah dengan ruang intelektual  mahasiswa yang cukup dinamis,  ketajaman idea-idea segar menjadi signifikan, yang tidak terlalu kebudak-budakan yang tidak juga dlihat tua-kaku.

Maka, di balik lontaran-lontaran tuntutan dan keperluan yang perlu dilengkapkan, timbul pula soalan. Siapa pula yang harus dipertanggungjawabkan bagi menerapkan segala ini ? Mungkin pantas, jari akan dituju tepat pada pimpinan tertinggi DPM (MAQAZ) Shoubra, lalu timbul suatu lagi soalan, pantaskah pimpinan memikul amanat berat secara berseorangan, tanpa sokongan ?  

Jawapan ini akan ada pada setiap dari kita. Samada kita akan bersama menjadi tonggak yang menongkat  segala susah senangnya atau hanya berpuas hati menjadi tunggul yang berada di pinggiran,bercampur baur antara sokongan dan tentangan ?

No comments: